Sorte borovnic


Berkeley
Grm je do 1,8m visok, okroglaste, močne in razprte rasti. Veje so močne, značilno krevenčene, bolj se obraščajo pri vrhu, na dnu pa malo, zato je oblika na videz drevesasta. Je dokaj odporna na zimsko pozebo. Obilno rodi. Zori srednje zgodaj, pri nas navadno sočasno z Bluecropom in Bluerajem. Grozd je srednje dolg. Jagode so zelo debele in merijo od 16 do 20 mm. So okrogle do rahlo sploščene in rahlo rebraste, lepe svetlomodre barve, z zelo močnim poprhom. Jagode so sladkega okusa, z blago kislino in medlo aromo. Pomanjkljivost te sorte je, da se jagode rade osipajo pred zrelostjo in ob suši. Prav tako grm ne izrašča mladik iz zemlje ali iz osnove grma, zato ga je skoraj nemogoče postopno obnavljati. Zato za pomlajevanje izrojenih grmov uporabimo tako imenovano pomlajevalno rez. To pomeni, da grm v celoti porežemo pri tleh na višino 10 do 20 centimetrov.


Bluecrop
Grm je močne,pokončne in široke rasti, zraste tudi več kot 2 m visoko. Sorta je odporna proti mrazu in nekoliko bolje prenaša sušo kot druge sorte. Zelo dobro prenaša tudi visoke poletne temperature. Je zelo rodovitna sorta, ki zanesljivo rodi. Zori srednje zgodaj, prve jagode so zrele okoli 10. julija in jih obiramo vse do sredine avgusta. Grozd je srednje dolg. Jagode so debele in navadno merijo od 14 do18 mm. So okroglaste in rahlo sploščene z obilnim obstojnim porhom. Imajo zelo prijeten sladko-kiselkast okus in so aromatične. Zrele jagode se ne osipajo. Je zelo kakovostna sorta in je najbolj razširjena sorta v Ameriki in v Evropi.


Jersey
Grm je zelo močne, pokončne rasti, zraste precej čez 2 m in je tudi širok. Je zelo odporen na mraz. Rodi redno in obilno. Zaradi bujne rasti polno rodnost doseže kako leto kasneje, vendar pa je pridelek največji med opisanimi sortami. Zori precej pozno, konec julija do srede septembra. Grozd je dolg in rahel. Jagode so srednje debele, v premeru merijo od 10 do 16 mm. So okrogle oblike in lepe modre barve, ker je poprh močan in obstojen. Jagode so prijetnega sladko-kislega okusa, nekoliko manj sočne, zato pa trpežne. Sorta je zelo razširjena v Ameriki in pri nas in se dobro prilagaja manj ustreznim talnim razmeram.


Herbert
Grm je močan, pokončen in razprt, v višino doseže 170 cm. Ekstremno nizke zimske temperature ji lahko pustijo manjše posledice. Občutljiva je na zvišan PH tal. Obilno in redno rodi. Zori pozno, od konca julija vse do začetka septembra. Grozd je srednje dolg in rahel. Jagode so zelo debele, včasih neizenačene, navadno merijo v premeru od 14 do 20 mm. So precej sploščene in temnomodre, ker poprh ni obstojen. Dajo prijeten kiselkast okus in so aromatične.


Blueray
Grm je do 2 m visok in ne pregoste rasti. Veje so sloke in dolge. V bogati zemlji in obilni rodnosti se veje rade povešajo. Grm je odporen na zimski mraz. Rodi zelo redno in obilno. Zori sočasno z Bluecropom. Grozd je srednje dolg ali kratek in zbit. Jagode so zelo debele, sicer neizenačene velikosti, navadno merijo od 14 do 20 mm. So okroglaste in sploščene, kiselkasto-sladkega okusa in aromatične. Poprh je izrazito modre barve, vendar ni obstojen, zato jagode potemnijo če dolgo stojijo.


Ivanhoe
Grm je pokončne, ne pregoste rasti z robustnimi ogrodnimi vejami in zrase do 1.7 m visoko. Tudi ta sorta dobro prenaša nizke zimske temperature. Rodnost je dobra. Zorenje jagod se začne 7 do 10 dni za Earlyblujem. Jagode so debele, nanizane na precej dolgem in zbitem grozdu. So okroglaste oblike, temnomodre, z zmernim poprhom. Meso je čvrsto, prijetno kiselkasto, z medlo aromo.


Earliblue
Grm je srednje močne rasti, precej pokončen, do 170 cm visok in malo razvejan. Odporen je proti mrazu. Rodnost je zmerna, včasih preskromna. Izmed vseh pri nas preskušenih sort rodi najmanj. Zori zelo zgodaj, pri nas prva, in sicer od konca junija do konca julija. Zori kratek čas, to je dva do tri tedne. Grozd je srednje dolg in rahel. Jagode so srednje debele do debele na začetku obiranja, kasneje so manjše. Imajo močan in obstojen poprh. Meso je čvrsto, kiselkasto, prijetno osvežilno, sočno in zmerno aromatično.


Bluetta
Grm je močne rasti, z močnimi ogrodnimi vejami, visok do 2 metra. Odporen proti mrazu. Rodi veliko in redno. Zoreti začne med 20. in 25. junijem. Dozoreva pa 3 do 4 tedne. Grozd je srednje velik in zbit. Jagode so zelo debele in okroglaste z močnim poprhom., dosežejo debelino vse do 24 milimetrov. Meso je čvrsto sladko- kiselkasto prijetnega okusa.


Patriot
Grm je šibkejše in zelo goste rasti. Rast je pokončna. Doseže višino 170 centimetrov. Dobro prenaša mraz. Rodnost je, zaradi goste in nekoliko šibkejše rasti, zelo velika. Zorenje se začne okoli 1. julija in traja do 5 tednov. Jagode so zelo debele, okroglaste z močnim poprhom. So sladko-kisle z prijetno aromo. Grm te sorte moramo močneje redčiti kot ostale sorte, ker se lahko zgodi, da zaradi šibke rasti in zelo visoke rodnosti grm preveč in prehitro zarodi. Posledica tega je, da je plodov preveč in so drobni ter kisli.


Elliott
Grm je srednje visoke in pokončne rasti, plodovi te sorte zorijo šele v začetku avgusta in se obirajo vse do sredine septembra. So srednje veliki, zelo trdni, svetlo modre barve z izrazitim poprhom in rahlo kislega okusa.


Duke
Rast grma je bujna in pokončna, plodovi dozorijo zgodaj – konec junija. Plodovi so veliki do zelo veliki, sploščeno okrogli, trdni ter prekriti z močnim poprhom. Okus je skladen in blag.


Coville
Rast grma je bujna, poganjki izraščajo izrazito pokončno. Zori pozno, od sredine julija naprej. Plodovi so zelo veliki, okroglasti do sploščeni, rahlo rebrasti, trdni, svetlo modri in skladnega, sladko kislega okusa.


Spartan
Grm je močne rasti, z močnimi ogrodnimi vejami, visok do 2 metra. Odporen proti mrazu. Rodi srednje veliko in redno. Zoreti začne med 20. in 25. junijem. Dozoreva pa 5 tednnov. Grozd je srednje velik. Jagode so zelo debele in okroglaste z močnim poprhom., dosežejo debelino vse do 20 milimetrov. Meso je čvrsto sladko- kiselkasto prijetnega okusa.


Sierra
Grm je srednje močne, ozke in pokončne rasti. Rodnost je redna in precej velika. Spada med srednje pozne sorte, torej začne dozorevati okoli 10. julija. Grozdi so manjši, jagode pa srednje debele, čvrste in zelo kvalitetne. Okus je sladek do sladko- kiselkast.